fredag 6 april 2012

Vecka 27 (26+2)

Bebisen:

Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.

Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

Mamman:

Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.

Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen. Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.
Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.

Vecka 27, bild från gravid.se

Informationen är hämtad från familjeliv.se och blimamma.se


Egna tankar:

Idag är det fredag och jag hade helt glömt bort att vi gått in i ny vecka i onsdags.

Bebisen har rört sig väldigt olika mycket den här veckan, det var två dagar som var helt extrema då den nästan var vaken konstant och bökade på där inne, jag och R satt i soffan en kväll och tittade på magen och man såg verkligen att det rörde sig där inne och ibland kom en riktig kick som syntes jättetydligt. Men dessa två livliga dagar följdes av en helt lugn dag där jag inte kände en enda rörelse, vilket gjorde mig lite orolig, men sen fick jag en buff och då kunde jag andas ut. Idag och igår har den nog rört sig ganska normalt mycket skulle jag säga. Revbenen är lite ömma och dom flesta sparkarna är fortfarande uppe till höger.

En vän berättade att hennes kompis fick barn i vecka 29, vilket skulle innebära att våran lilla plutt skulle komma om två veckor! Hennes dotter var väldigt stark och har klarat sig jättebra trots sin tidiga födsel men jag hoppas verkligen att lillskrutten tänker stanna flera veckor till där inne...

Vi bilade upp till Östersund i förrgår och det märktes att kroppen inte är helt som vanligt. Jag brukar inte tycka att det är särskillt jobbigt men när vi kommit typ 15mil kändes det som jag suttit i 75mil, benen var stela, magen ivägen och det gick inte att sitta bekvämt på något sätt alls. Som tur var hade stödstrumporna från mamma åkt på redan när jag satte mig i bilen, vågar inte tänka på hur det hade gått annars! Men efter ett tag var det bara att gilla läget och då gick det bra men det var verkligen märkbart vilken skillnad det var från alla andra gånger vi åkt upp - ogravida. Undrar hur det skall gå när vi har en liten bebis som skall med? Hoppas den blir som sin mamma och vovve som kan sova hela vägen utan problem :)

Väl här uppe är det många som kommenterat att magen vuxit jättemycket sedan sist, och det har den ju gjort för då syntes det ingenting. Känns bara lite skumt att veta att den skall bli större, tycker den är ganska lagom som den är nu ;) Har även fått olika bud på vad folk tror att det är för kön på bebisen, kul! Själv har jag ingen aning, vissa säger ju att dom kände på sig från början var det var men jag är nog född utan den talangen. När det närmar sig bf tänkte jag upprätta en gissningslista som den som vill gärna får fylla i :)

Vagnen har varit ett litet drama den här veckan men nu har butiken i Varberg lovat att det skall finnas en att hämta vecka 16 så då är det bara att hoppas på det och jag känner mig jättenöjd över vårt val! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar