måndag 9 juli 2012

Emil 3 veckor

Det är häftigt hur livet kan förändras så drastiskt på så kort tid och hur snabbt man lär sig. Innan Emil föddes hade jag inte hållt i en bebis sedan jag var typ 10 år gammal, jag hade aldrig bytt en blöja (vad jag kommer ihåg) och att amning är så mycket mer än bara mat och att det kan vara himla jobbigt innan det fungerar hade jag ingen aning om innan jag blev gravid. Dessutom har jag lärt mig att det är smart att passa på att gå på toaletten och äta mat så fort sonen har somnat eftersom man inte vet när han vaknar (i alla fall om man är själv med honom), det är smart att ha små kräklappar utplacerade på strategiska ställen i hela hemmet och det är dumt att inte ha saker och ting inom räckhåll (typ telefon och kräklappar) när man ammar, när lillkillen väl har fått ett bra tag vill man absolut inte behöva resa sig innan han är nöjd. Det samma gäller vid blöjbytena; ren blöja, handduk och tvättlappar måste finnas inom räckhåll.

Emils matrutiner fungerar bättre och bättre. Istället för att hålla stenhårt på "max 3 timmar" som de sa på BB lyssnar vi mer på hans signaler och ger mat när han vill. Det var BVC-sköterskans råd och eftersom han hade gått upp så fint i vikt så verkar det fungera bra. Eftersom han var så trött i början så vaknade han inte av hunger men det gör han nu. Har det gått uppåt 5 timmar brukar vi dock väcka honom. Det går mycket lättare att mata honom nu eftersom han faktiskt är hungrig när det är dags för mat och vi behöver inte tvinga i honom. På nätterna pumpar jag och så matar vi med flaska, på så sätt vet vi hur mycket han får i sig och eftersom vi ger honom ca 1dl klarar han sig 2-4 timmar innan han vaknar och vill ha mer. Då kan vi sova i alla fall några timmar i sträck och dessutom dela på nattmatningen så den andre kan sova. I samband med matning byter vi även blöja och sen sover han i egen säng tills det är dags för nästa måltid.

Första och andra veckan hade han sin "vakna period" på natten men det börjar trappas ner, nu är han oftast pigg vid första nattmatningen (runt kl.1-2) men om man går omkring och vaggar honom i famnen ett tag brukar han somna om. Ytterligare ett knep är att byta blöjan i sängen (men det är lite riskabelt med tanke på att han gärna kissar när blöjan åker av) för i badrummet är det så ljust. Dessa rutiner fungerar riktigt bra (peppar peppar), det känns skönt att han kan sova i egen säng och att mata 2-3 ggr/natt är helt ok, särskillt då vi är två men att vara själv fungerar det också.

På dagarna försöker jag amma så mycket som möjligt, helst utan amningsnapp. Han får komma och snutta precis när han vill och det är väldigt olika hur ofta och hur lång tid han snuttar. Tar det alldeles för lång tid innan han får komma till tutten när han är vaken så kan han tappa humöret men oftast är han nöjd. Vid dessa små aggressionsutbrott ligger han och knorrar, fäktas med sina små armar, "kastar sig bakåt" och spänner hela kroppen/nacken så han kommer så långt ifrån mig som möjligt, stoppar handen i munnen så bröstet absolut inte kommer in (ibland) och nyper tag med sina små (men starka!) nypor och långa naglar i bröstet, vilket gör riktigt riktigt ont. Hur gör man när barnen får tänder sedan? Huu, vågar knappt tänka på det. När han väl fått tag och lugnat ner sig är det så mysigt att ha honom vid bröstet och då ammar han jättefint. Något annat han börjat med nu senaste dagarna är att hålla i bh-kanten medans han äter. Ibland är han dock lite väl ivrig och lyckas inte få ett bra tag (utan amningsnapp), då blir han frustrerad och förbannad och då får amningsnappen rycka in!

Jag tror att han har lite problem med magen för ibland när det pruttas i blöjan så blir han oerhört frustrerad och gallskriker. Sen när det har pruttats färdigt så är han hur lugn och go som helst, skall ta upp detta med BVC och höra om det finns något man kan göra, vill ju inte att min lilla älskling ska behöva ha ont i magen...


Han har blivit mycket mer snuttig, fått ett större sugbehov och hänger vid tutten mer och mer för varje dag. Funderar lite på det här med napp... Nu när han visar tecken på att vilja snutta får han komma till bröstet men låter man honom vara så ligger han och suger på sina händer/fingrar istället. Det är jättemysigt att ha honom vid bröstet/famnen och ge honom närhet men jag är lite tveksam till om det är så bra att han blir jätteberoende av just bröstet? Vi har sagt redan innan att det vore bra om han kan både amma och ta flaskan så Rasmus kan vara hemma med honom själv. Får han komma till bröstet hela tiden vänjer han sig kanske vid det och då blir det dessutom att han "småäter" hela tiden istället för att äta större mängd då han faktiskt är hungrig och inte bara snuttig. Nappen har ju sina nackdear den också men jag intalar mig att det är lättare att sluta med napp än att sluta suga på tummen den dagen det är dags? Inte helt lätt.. När han somnar får han ligga kvar i famnen eller så lägger vi honom i liggdelen till vagnen (som står i vardagsrummet) eller i hans säng så vi ska få lite fritid för att gå på toaletten, äta mat, sova eller bara pyssla här hemma. Oftast fungerar det utan problem men de gångerna det inte gör det får han komma upp i famnen igen och då blir han oftast tyst och lugn. Nu har han sin vakna period runtt kl.13-14 och ligger då och kikar på omgivningen runt omkring med sina fina blåa ögon. I lördags var han dock vaken nästan hela dagen och i söndags sov han som en stock, så det är lite olika.

Den första tiden låg han mestadels hud-mot-hud med någon av oss och när han inte gjorde det så klädde vi honom i pyjamas med dragkedja. Dels för att det var smidigast och dels för att det var det enda som passade, alla bodysar var för stora eftersom han var så lång och smal. Nu har han vuxit till sig lite och har bara pyjamas på natten. På dagarna är det blöja och hud-mot-hud eller body och byxor (storlek 50/56), stora killen!

Blöjbytena börjar gå på rutin och med tanke på hur många blöjpaket som gått åt så är det inte så konstigt, vi har haft många tillfällen på oss att öva! På BB hade dom Liberos blöjor så dom använde vi där men här hemma har vi mest använt Pampers new baby storlek 1 (2-5kg) för dom är mycket tunnare och sitter bättre på vår lillkille som är så smal. Nu när han har vuxit till sig lite tycker jag dock att Pampers börjat sitta lite sämre, kanske är det dags att testa Libero igen...

Emil fäste blicken redan på BB och nu följer han nästan saker även om det är lite fördröjning och hackigt. Han fick en speldosa av sin mormor och morfar som har blivit en riktig hitt, den ligger han gärna och kikar och lyssnar på.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar