torsdag 16 augusti 2012

Emil 2 månader

Idag blir vår älskade lille son 2 månader gammal! Tiden har gått otroligt fort samtidigt som gravidmagen och förlossningen känns som väldigt längesedan. Emils andra levnadsmånad har spenderats i Östersund och han har utvecklats otroligt mycket och dessutom har han hunnit bli döpt.

Förutom att han passerat 5 kilos-sträcket har han vuxit ur sina första kläder. De i storlek 50 är alldeles för små och även vissa bodysar och pjamasar i storlek 56 börjar bli lite tajt. När han började använda kläder istället för bara pyjamas var problemet att han var alldeles för smal över magen. Det var bara långsmala bodysar som satt bra men nu är det nästan tvärt om, en del plagg passar på längden men är för små över magen. Låren och har blivit mycket rundare och likaså kinderna, mammas lilla tjockis-skrutt ;)

Nu följer han saker med blicken ordentligt, gärna färgglada saker. Senaste veckan har han börjat vara riktigt vaken och då vill han gärna bli omkrigburen, att bara ligga i famnen kan bli lite långtråkigt ibland. Han låter mer, dels kan han ge ifrån sig öronbedövande gallskrik så hela bygden hör och dessutom har han avancerat med någon typ av gurgel och början till joller. Vi har fått ett flertal stora härliga leenden, precis som att han skrattar men det kommer inget ljud ungefär. Ibland är det för att han härmat oss och ibland bara spontant, dessutom ler han ganska ofta i sömnen men inte lika stort, mest bara småflin, men lika sött ändå. Är han riktigt vaken och man räcker ut tungan eller smaskar lite framför honom brukar han härma med sin lilla söta tunga. Perfekt när man ger D-droppar och han inte sväljer ner allt direkt. Idag när vi fikade skulle han prompt sitta i min famn och titta på alla runt bordet, speciellt Jonathan som han tittade på länge länge och log sitt söta "skratt-leende" mot säkert 3-4 gånger, en ny idol, helt klart :)

Han har börjat ta tag i saker, inte helt medvetet för ibland när han ligger och sprattlar med armar och ben kan han få tag i kläder, tvättlappar, nappen eller något annat spännande. Sen blir han väldigt förvånad när kläderna hamnar över ansiktet eller att nappen åker i golvet. När han ligger och ammar (vilket går jättebra! Amningsnappen är historia) eller äter håller han ofta i mig eller sin mössa och några gånger har han även hållt i nappen när han snuttat på den. Vi försöker att använda nappen så lite som möjligt så han inte ska bli helt beroende. De gångerna den åker fram är när han är så mätt att han bara kräks så fort han ammar men ändå är snuttsugen. Eller när vi vet att han är mätt och det är lite olägligt att sätta sig ner "bara" för att låta honom snutta tutte (om man är på typ stan eller andra äventyr). Ibland duger dock inte nappen och då är det bara att stanna för att sätta sig och amma.

Vi har varit runt på lite olika utflykter med Emil i vagnen och det har fungerat bra. Så länge vagnen rullar och guppar lite lagomt sover han oftast som en stock, eller så är han jättevaken och ligger och kikar sig omkring. Vi har även hunnit med ett restaurangbesök vilket gick jättebra. Vi laddade honom med massa mat fran flaska alldeles innan och sen sov han gott i vagnen bredvid bordet, trotts ganska hög ljudvolym från alla matgäster. "Hög" musik och höga röster verkar inte störa honom, vilket vi märkt flera gånger.

Skönsång från sin mor eller någon annan älskar han. Särskillt Mors lilla Olle, antingen som sång eller att man bara nynnar och helst vill han vaggas i famnen samtidigt. Har även märkt att han lyssnar mer intressant om man sjunger med i barnvisorna som vi brukar spela på datorn, istället för att bara trycka på Play och lyssna.

Nattsömnen har pendlat lite, oftast har han inte velat somna om efter ny blöja och mat utan vill gärna vara i famnen och "vara med" men nu senaste nätterna har han faktiskt sovit riktigt bra. Fått mat och ny blöja vid 12, sovit till 5-6, fått mat och ny blöja och sen sovit till 9-10. Skönt för mamman och pappan! Under tiden vi varit här i Östersund har han sovit i liggdelen till vagnen och det har fungerat mycket bra. Vissa nätter när vi varit jättetrötta och Emil jättepigg har han fått komma upp i våran säng för då brukar han bli nöjd. När mjölstockningen smög sig på ockuperade jag och Emil sängen så vi kunde ligga ner och amma så mycket som möjligt på natten.

Han äter Sempers magdroppar för han verkar ha lite problem med magknip ibland, oftast en eller flera gånger per dag. Ligger och skriker och tar i så han blir helt röd i ansiktet. När han pruppat klart slutar han skrika men det är inte alltid det kommer något i blöjan, ibland kommer det bara luft. Oavsett är det hemskt att höra och se och jag har börjat skriva ner vad jag äter och när han är ledsen för att eventuellt kunna hitta ett samband, men det är inte helt lätt. Förutom magknipen har han dessutom fått skorv men vi lyckas hålla den i någorlunda shack med Maria Åkerbergs ekologiska babyvård - kanonbra kräm/salva att ta när rumpan är röd och innehåller inte massa konstiga tillsatser och farliga ämnen.

I övrigt är han en gansa nöjd liten krabat som bjuder på många roliga och söta grimarser. Numera är även såpass stark att man kan, om man håller honom under armarna och ger lite stöd åt nacken, hålla honom "sittande". Lyfter man upp honom lite grann på samma sätt så händer det ibland att han skjuter ifrån med benen så han "står" - stark kille!

 

5 veckor gammal
5 veckor gammal

Busar med pappa, 5 veckor gammal
Busar med pappa, 5 veckor gammal
Hos Lisa, 5 veckor gammal och hos morbror Viktor, 6 veckor gammal
Blöjbyte, 6 veckor gammal
Blöjbyte, 6 veckor gammal
Kvällsmys med mamma, 6 veckor gammal
Morgonmys i sängen, 7 veckor gammal och nöjd kille, 7 veckor gammal
7 veckor gammal
I bilen, 7 veckor gammal
Hos gammelmomma Lena, 7 veckor gammal
7 veckor gammal
7 veckor gammal
7 veckor gammal
7 veckor gammal
7 veckor gammal
På pappas jobb, 7 veckor gammal
7 veckor gammal
Följer paketet med blicken, 7 veckor gammal
Pyjamasmys, 7 veckor gammal
7 veckor gammal
Goskrutt, 8 veckor gammal
8 veckor gammal

Kameran är urladdad och vi kan verkligen inte hitta laddaren - sååå irriterande! Försöker ta bilder med telefonerna men det blir ju sällan lika bra tyvärr... Får ta en dagsfärsk bild på honom imorgon när det är bättre ljus.

3 kommentarer:

  1. Jääättekul med riktig uppdatering och många fina bilder. Ja det syns att han har blivit rundare om kinderna och mera vaken. Kul! Kramar från gammelmomma Lena.

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig bildkavalkad på lillprinsen! Förlåt, ....storprinsen!!! Kul att läsa dina trevliga rader, du är duktig skrivare Nathalie. En bra uppdatering som blir till dokumentation och stöd för minnet. Allt ändras ju så snabbt också i Emils utveckling!... (Kom ihåg att säkerhetskopiera ibland utifall det skulle bli något knas med bloggen...)

    Kramis från FarmorMonica

    SvaraRadera