onsdag 18 september 2013

Emil 1år och 3månader

Vår lilla goding har lärt sig att stå utan stöd :) I onsdags förra veckan släppte det ordentligt och det började med att han stod och pillade med några stenar ute vid muren på framsidan (med skor). På eftermiddagen var det 2-3 ggr som han stod med stöd och helt plötsligt släppte för att hålla i sina leksaker eller studera något annat intressant (barfota). Senare på kvällen satt vi och lekte på golvet och helt plötsligt ställde han sig upp från sittande, mitt på golvet utan att ens hålla i mig! Så kul att se hans ansiktsuttryck när han insåg att han faktiskt stod själv utan stöd, lite förvånad, lite rädd och sen väldigt nöjd! De tidigare gångerna har han ju släppt taget för att han varit så upptagen med annat och säkert inte tänkt på det. Sen har det fortsatt och han blir stadigare för varje dag :) kul! Vi har även hårdträning på att gå och han verkar tycka det blir roligare ju stadigare han blir. Han springer som en tok med sin läragåvagn här hemma och vänder själv utan svårighet.

Han har även blivit otroligt gosig och gör den sötaste pussmunnen jag sett. De charmiga och något slemmiga helt-öppen-mun-pussarna har nämligen blivit ersatta av en blöt och supersöt riktig pussmuns-puss! Det går inte att förklara riktigt, men han verkligen blivit supermysig och kramig. Hans favoritpedagog på förskolan får också mycket kärlek och gos vilket jag tycker känns helt fantastiskt, dom verkar ha en väldigt fin relation :)

Det enda ord som vi hört att Emil härmat tidigare är "Ässt" (Häst). Nu kan han vara väldigt intresserad av ljud och blir allt tydligare att visa med ljud (olika grad av skrik) vad han vill. Vill han t.ex. ha frukt ställer han sig nedanför fruktfatet på köksbänken, pekar upp och ropar. Samma sak om det står en mugg vatten på bordet som han vill ha. Han äter den mat som vi andra äter och äter mestadels själv med händerna. Han har alltid tillgång till sked men händerna är mest populära. Kladdigt blir det och ganska ofta krävs en heldusch efteråt men han är nöjd och lär sig. Kastar fortfarande mat till hunden som snällt sitter och väntar nedanför hans stol men nu är det mest när han själv är mätt och har ätit färdigt.

Leker mestadels med bilar (allt med hjul eller som kan köras på golvet) och sin lilla spis med tillhörande kastruller. Gör billjud när han "kör", vispar med vispen i kastrullerna och provsmakar och matar oss andra med soppsleven :) Klättrar överallt men har blivit duktigare på att förstå "nej" igen. Tittar gärna på när hunden äter och vill gärna plaska i vattenskålen men gör det mer och mer sällan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar