torsdag 12 december 2013

Emil 1år och 5månader

Detta inlägg påbörjde jag några dagar innan Emil blev 1år och 5 månader och sen har det inte blivit klart men nu hamnar det här ändå ;)

Ända sen Emil började gå har utveckligen verkligen exploderat! Det har även blivit enklare att vara ute eftersom han inte kryper ur sina skor hela tiden och han tycker nästan ännu mer om att vara ute nu :) Han säger inga riktiga ord men i torsdags satt han här på golvet, tittade på mig och Rasmus och sa något som lät som "Ajsh, ajsh, ajsh" samtidigt som han nickade och var jättenöjd. Efter ett tag hade vi fortfarande inte luskat ut vad han ville, jag testade att säga "Hej" och då sken han upp som en sol och sa "Ajsh, Ajsh" igen, alltså Hej ;) Annars är det mesta fortfarande "Däh" men han lyckas nästan alltid visa vad han vill ändå. Ibland säger han även "Ack" (Tack) och nickar när han får någonting :)

För några veckor sedan började han skaka på huvudet och nu har han även förstått att det betyder nej. Vardagen har blivit lite lättare nu när man kan  fråga "Vill du ha banan?" eller fråga om han är törtig och vill ha vatten och han snabbt "svarar" genom att skaka på huvudet eller ett snabt "Hm" samtidigt som han nickar och/eller blir väldigt glad. Vi försöker upprepa alla ord och även Ja och Nej när han väljer att bara visa eller säga "Däh". Förhoppningsvis släpper det snart, ser verkligen fram emot att han kommer kunna sätta ord på det han tänker!

Förut har det inte räckt med att vi sagt vad vi skall göra utan även behövt visa för att han skall förstå. Exempelvis laga mat på hans leksaksspis, byta blöja, ta fram vällingflaskan etc. Men nu förstår han otroligt mycket bara av att vi säger vad vi skall göra och det är verkligen stor skillnad. Dessutom snappar han upp nästan allt vi gör. Ex borstar sitt hår om han får tag i min hårborste och slänger skräp i papperskorgen, för att inte nämna telefonerna. Han är oerhört intresserad av våra telefoner och vet precis vilken knapp han skall trycka på för att skärmen skall lysa. Han är dessutom väl medveten om att han telefonerna är nejnej och blir mycket nöjd om han lyckas få tag i en ;)

Han har alltid älskat att bläddra i böcker men nu är pekböckerna intressantare än någonsin och han kommer ofta bärandes på en eller flera som han vill att vi skall titta i/läsa. Han har sina favoriter och är lite av en periodare, just nu är Villes djurbok absoluta favoriten. Nu har han även förstått vad man skall ha snöret till på dragleksaker och spaterar nöjt omkringhär hemma med antingen en sin trälarv eller något annat kul i släptåg :)

Vi försöker hålla samma rutiner som dagis med lunch runt kl.11 och sen sover han ca 1-2timmar efteråt. På nätterna sover han lite oroligt och inte så djupt, vissa nätter sover han hela natten men oftast vaknar han till och är ledsen en gång per natt. Brukar somna om ganska snart efter att man går upp och kliar honom i huvudet lite eller vaggar sängen. Vi har sedan ett tag börjat sova med låg musik spelandes på nätterna igen och då har det blivit bättre, framförallt är han inte lika känslig för ljud längre, skönt eftersom han lägger sig vid 19-tiden och vi är vakna på samma våningsplan.

Det är mycket klättrande, allt skall undersökas och gränser testas hela tiden genom att göra saker och sedan väldigt filurigt invänta våra reaktioner. (Mycket klättrande=mycket ramlande och flera blåmärken) Är det något olämpligt och han inte slutar när man säger till honom eller ber honom göra något annat lyfter vi ner honom/tar det han inte skall ha och genast förvandlas han till jordens dramaqueen. Det brukar dock gå över efter någon sekund/minut, gör det inte det är det bästa tecken på att han är trött eller hungrig ;) Annars är han en väldigt go liten kille som kan skratta högt när han roar sig själv men samtidigt älskar att vara i centrum eller hjälpa till. Ber man honom att duka hämtar han tallrik och plastmugg ur "sin" låda i köket och ställer stolt på sin plats vid matbordet. Att få lägga kläder i tvätmaskinen och sen trycka på start-knappen är också en höjdare ;)

Ca 7-8 tänder, storlek 86/92 på kläder och ca 13cm lång fot.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar