onsdag 21 mars 2012

Vecka 25 (24+0)

Vecka 25 (24+0)


Bebisen:

Din bebis är nu drygt 22 cm från huvud till stjärt och väger omkring 850 gram. Tänk dock på att foster växer olika fort från omkring den 20:e veckan så om din bebis skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro.

Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebisen skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.

Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen. Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand.

Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av.


Mamman:

Din livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del.

Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång. Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.
Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.

Vecka 25, bild från gravid.se

Informationen hämtad från familjeliv.se och blimamma.se


Egna tankar:

Nog för att tiden går fort men vart tog den här veckan vägen?! Rasmus kommer hem imorgon efter två veckor jobb i Östersund och det känns jättebra! Även om jag vet att han finns där så känns det lite tråkigt att vara gravid "själv", ska bli mysigt att kunna känna bebisbuffar tillsammans :)

I texten ovan skrivs det om förlossningen och att bebisen faktiskt kan överleva om den skulle födas nu. Det känns helt knäppt, vad gör jag om förlossningen skulle sätta igång redan nu?! Hjälp vilken panik. Jag är inte redo att bli mamma än, jag vill ha mitt lilla pyre buffandes i magen ett par månader till, även om jag längtar jättemycket efter den dagen då det är dags att bli förälder så känns det inte riktigt dags ännu... Har läst lite om olika smärtlindringsalternativ under förlossningen och börjat fundera lite på vilket sjukhus vi önskar föda (Östa, Mölndal eller NÄL) men det känns också lite overkligt, undrar om man har möjlighet att besöka de olika förlossningarna innan eller hur gör man? Har hört mardrömshistorier om par som fått åka vidare till nästa sjukhus eftersom det första varit fullt etc. Helst vill vi ju att R ska ha möjlighet att stanna kvar och sova över på BB men det verkar inte vara helt självklart och på vissa ställen verkar det knappt som man får stanna på BB mer än ett par timmar? Får fråga BM imon för då ska jag dit på första "riktiga" besöket med magmätning och så, spännande!

Det känns som att magen vuxit ganska mycket senaste två veckorna och jag älskar den! Mysigt att känna hur det rör sig där inne lite nu och då. Det börjar bli obekvämt att ligga på rygg (även om det fortfarande går bra) men man ska tydligen undvika att ligga på rygg från v.20-25 för att blodcirkulationen kan bli sämre till barnet så jag får väl börja tänka på det nu. Läste även en artikel i en gravidtidning om någon forskning som kommit fram till att barnet kan ta skada om mamman inte ligger på vänster sida när hon sover. Så nog för att jag knappt kan sova pga en liten bebis som lever rövare där inne, nu ska man alltså behöva tänka på vilken sida man ligger på också. Känns ju urlöjligt men samtidigt vill man ju göra allt för att den lille ska ha det bra där inne. Ska fråga BM imon om det verkligen kan vara sant och vad svenska mödravården rekommenderar...

Har känt ett växande sug att få "boa" här hemma och vi har bokat in en tur till Ullared på lördag för att inhandla saker som kan tänkas behövas till pluttisen och mamman. Och till pappan också såklart även om han inte behöver amningsinlägg och bröstvårtskräm ;)

Nu när R kommer hem ska vi även fundera mer seriöst på hur vi ska ha det här hemma så det går att börja fixa, känns ju bra att börja så länge man kan röra sig. Kanske ska vi ta en liten funderare kring namn också... Vi har pratat om det lite grann men R tycker mest "Det märker vi när han/hon kommer ut" medans jag är lite rädd att vi inte ska komma överrens eller komma på något över huvudtaget och stå där med en "lillan" eller "lillen" utan namn. Fast yngsta dottern i Greveholm hette ju Lillan så det verkar ju funka det med ;)

Har börjat kika lite på det här med försäkringskassan, föräldradagar och studier. Det är en djungel och jag önskar att Indiana Jones skulle kunna klampa in här och hjälpa oss att hitta rätt. Har i alla fall bokat ett möte med studievägledaren på skolan på måndag, det är alltid en början.


1 kommentar:

  1. Jag har aldrig städat så mycket som i sista trimestern, det är verkligen biologiskt :)

    SvaraRadera