onsdag 15 februari 2012

Vecka 20 (19+0)



Bebisen:

Bebisen växer mycket under den här tiden och är cirka 25 centimeter lång från huvud till fot och väger runt 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka..

Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen.

Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn. Under mjölktänderna bildas de permanenta tänderna.


Mamman:

Det börjar synas att du är gravid även utanpå kläderna. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. På vissa börjar naveln sticka ut en aning. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket.

Vissa lider av halsbränna och förstoppning, vilket är helt naturligt. Det orsakas av att musklerna runt tarmarna och magmunnen inte är lika strama som förut. Motion, rätt kost och att hoppa över kaffe och stark mat kan underlätta. Man får också lättare hål i tänderna och ibland svullet eller blödande tandkött. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.

På de rutinmässiga barnmorskebesöken brukar man göra en del undersökningar för att följa fosterutvecklingen och för att se eventuella avvikelser i mammans hälsa. Vid varje besök mäter man blodtrycket, kontroller barnets hjärtljud och mäter mammans mage. Vid vissa besök kontrolleras även blodvärdet, urinprov och blodsocker hos mamman. På vissa barnmorskemottagningar ordnas ett gruppmöte, där man får information om föräldraförsäkring, kosthållning, amning med mera. Man kan också prata om hur man kan lindra besvär från rygg och bäcken. Du kan till exempel få hyra ett stödbälte för att minska bäckenbesvär.

Vecka 20, gravid.se
Informationen är hämtad från familjeliv.se och blimamma.se

Egna tankar:

Hej vecka 20, helt galet vad fort tiden går, nu är det snart bara hälften kvar?! Skall vi verkligen bli föräldrar om fem månader?

Har nästan inte känt av några rörelser eller fladder i magen alls den här veckan... Känns inte så bra men med tanke på att vi fick höra hjärtljudet för bara några dagar sedan så försöker jag att inte oroa mig så mycket. På måndag är det ultraljud och det känns nästan för bra för att vara sant, skall bli så kul att få se den lill* igen och sen hur mycket h*n har växt! Det var ju bara en liten klump med stort huvud och små armar och ben sist, nu borde den ju se ut mer som en människa, fast i miniatyr :) Hoppas, hoppas att allt ser bra ut!

Magen växer (fast tittar jag på bilden från v.17 är det inte så stor skillnad) men den känns större i alla fall, eller ja, bredare? Ligger jag på rygg ser man i alla fall att livmodern vuxit sig både större och bredare och ligger alldeles under naveln. Kan knappt ha mina byxor längre, bara mjukisbyxor som sitter skönt för dom andra spänner så över magen, så nu är det dags att införskaffa sig mammabyxor med mudd, haha ;)

Har fått några knepiga utslag i armvecken, typ eksem, kliar som satan. Har även känt av någon diffus smärta i höfterna och en dag kändes kroppen helt förstörd. Början till foglossning kanske? Mamma hade tydligen det ganska mycket så det kanske går i arv.

Annars mår jag ganska bra, humöret svänger upp och ner så ena stunden kan jag vara glad och andra stunden nästan börja gråta över att Rasmus inte är hemma. Men då är det nästan så jag kan börja skratta åt mig själv för att jag känner mig så löjlig ;) Musik är det bästa när humöret sviker, gärna Drängarna eller något annat glatt!

2 kommentarer:

  1. Vilken fin mage du börjar få! :) Blir riktigt glad över att se hur du utvecklas och att läsa allt fint du skriver! :) Lycka till med allt :)
    Kram från Michaela uppe i Jämtlad <3

    SvaraRadera
  2. Förstår inte att jag missar vissa kommentarer ibland - förlåt! Men tack så mycket :) Det känns som att det är nu det börjar, bara för att magen börjar smyga fram ;) KRAM!

    SvaraRadera