onsdag 2 maj 2012

Vecka 31 (30+0)


Bebisen:

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud. Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

Mamman:
Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.

Vecka 31, bild från gravid.se

Informationen är hämtad från familjeliv.se och blimamma.se

Egna tankar:

Jag har fortfarande känslan av att det inte är långt kvar och att bebis kan titta ut när som helst. Rasmus är för tidigt född och jag är sex dagar sen, undrar om det kan vara ärftligt på något sätt? Har börjat skriva en lista för BB-väskan för säkerhetsskull och tänkte packa den när skolan slutat (vecka 35). Har sammandragningar (?) med lite olika frekvens, ofta någon eller några gånger per dag, framförallt när jag kör bil. Magen blir hård och det gör ont, nästan lite som kramp? Vet inte om det är sammandragningar/förvärkar men något är det ju som händer... Molvärken kommer och går och slår oftast till någon gång varje dag. Bebis har varit lite lugnare jämfört med förra veckan då det var helt extremt. Nu tycker mamman att det är ganska lagom :)

Brösten har vuxit en del sedan lillbebis fyttade in i magen och ingen behå passar längre, funderar på om man skall slå till på en amningsbehå istället för en vanlig? Om jag hittar någon bra... 

Behöver kissa betydligt mer ofta nu än för några veckor sedan, vaknar nästan varje morgon av att jag är kissnödig och ibland (ganska sällan) även på natten. I övrigt mår jag bra, kroppen blir mer och mer otyplig och magen kan kännas lite klumpig när jag exempelvis ska vända mig i sängen eller knyta skorna. Knyta skorna är hemskt, undra då hur det skall gå om några veckor när magen är ännu större? Får skaffa mig ett par ballerinaskor nu till sommaren och mina älskade converse får kanske ställas på hyllan ett tag... Humöret har varit ganska stabilt denna veckan men det kanske beror på att R varit hemma också ;) Han är verkligen superviktig för mig nu, det är han i vanliga fall också men hans stöd och närhet betyder oerhört mycket. Lite synd att han ska vara iväg så mycket men det blir desto bättre när han kommer hem igen :) I söndags såg vi ett avsnitt av "En unge i minuten" - tänk att det är vi som ska vara där i förlossningsrummet om några veckor?

Att vi ska bli föräldrar känns fortfarande helgalet men att vi snart ska ha en liten bebis här hemma känns mer och mer verkligt för varje dag och jag längtar massor. Föräldrargruppen börjar på onsdag, R är inte hemma så jag får gå på första mötet själv, men det ska bli jättekul och intressant att gå dit för att lyssna och diskutera om det som komma skall och hoppas kunna prata med trevliga blivande föräldrar :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar