tisdag 16 april 2013

Emil 10 månader

Våran lilla älskling har blivit 10 månader och jag vågar nästan säga att det bara blir roligare och roligare att vara hans mamma! Det händer så mycket just nu, han upptäcker nya intressanta saker att se eller göra mest varje dag och det är underbart att se hur nöjd han blir :)

Precis som tidigare är han mestadels en riktig solstråle och nu har hans reservation för (både nya och tidigare kända) människor släppt något. Det är inte alltid han skrattar och "pratar" när vi träffar andra men det var längesedan det blev stortjut eller dröjde jättelänge innan han bjöd på ett litet leende. Om han är nyvaken tar det dock ofta ett tag innan han blir varm i kläderna blad folk.

Mestadels av hans vakna tid spenderas på golvet där han häver/ålar/hasar sig omkring. Han står i jättefin krypställning och de senaste dagarna har han ibland rört knäna lite fram och tillbaka precis som han skall krypa men sen slänger han sig på mage och hasar sig iväg som vanligt. För några dagar sedan knäckte han koden för att sätta sig upp själv efter att ha legat på mage. Det var ett stort steg då han tidigare försökt men inte kommit hela vägen utan bara tippat omkull. När han tillslut lyckades första gången (i alla fall första gången som jag såg) såg han först lite förvånad ut och sen sken han upp som en sol! Resten av den dagen avslutades nästan alla små "kryp" med att sätta sig upp, riktigt stolt och nöjd liten kille! Även skönt för oss andra eftersom det tidigare blev gnäll och stortjut så fort han ledsnade på att ligga på mage. Nu är han mer obegränsad, tar sig runt här hemma och väljer själv om han vill ligga eller sitta och pilla med något intressant han hittat eller hur han ska riva ut alla böcker och leksaker från sin hylla. Lära-gå-stolen används knappt längre då han varit nära att klämma händerna mellan kanten och tv-bänken. Men nu när han kan ta sig omkring ändå verkar han nöjd med att vara på golvet. Sötast är han när han tar en liten paus och lägger sig på golvet för att vila eller som han kom på nu i helgen, att man kan stödja huvudet mot ena armen och halvligga på sidan - sååå söt! Ska verkligen försöka få en bild på när han ligger så!

Han har två söta tänder som kommit upp ganska mycket i nederkäken och jag tror (hoppas) att det är fler tänder på g med tanke på hur dåligt han börjat sova på nätterna igen. Dessutom tuggar han på ALLT. Vi borstar tänderna tillsammans, det tycker han är jätteroligt och han älskar sin tandborste. Kanske mest för att den är skön att bita på? ;) För ett par veckor sedan började han helt plötsligt att sova hela natten istället för att vakna 10-15ggr vilket var helt fantastiskt för oss alla. Då somnade han runt kl.20, vaknade vid 5, blev omvaggad och vaknade för dagen mellan kl.7-8. Nu sover han oroligt igen men antagligen är det tänder som spökar.

En vanlig dag vaknar han mellan kl.8-9 (Det blev heltokigt när vi ställde om till sommartid) då vaknar han oftast på ett strålande humör och skrattar och pratar medan han ligger och kikar lite finurligt på en genom spjälsängen (den sänktes ner till nedersta läget nu när vi kom hem från Östersund). Vi går upp och äter frukost; oftast gröt och banan eller små brödbitar. Därefter tandborstning och nya kläder. Runt kl.11-12 får han en flaska ersättning och somnar oftast ute i vagnen, sover 1-3 timmar. Därefter lunch, köpt eller (oftast) hemlagad barnmat. Sedan eftermiddagssömn (oftast ute i vagnen) någon gång mellan 16-18 och antingen har han ätit middag innan eller efter, köpt eller hemlagad mat. Blir middagen sen blir det ofta ett mellanmål innan sovstunden. Det beror lite på om han är jättejättetrött eller om vi hinner äta middag innan. Vatten i flaska till alla måltider. Sen är det läggdags vid kl.20-21 med tandborstning och en flaska välling (200-250ml) innan dess. Oftast är han trött och lite smågrinig redan kl.19 så jag funderar på om vi ska ändra våra rutiner lite så han lägger sig tidigare och kanske minska eftermiddagssömnen eller tidigarelägga den? Väcker vi honom innan han sovit klart blir det nästan aldrig bra men det kanske kan gå om man gör det till en vana med kortare sovstund? I övrigt får han mellanmål (banan, macka, ersättning, barnyoghurt etc.) när han vill ha eller om vi t.ex. fikar. Lunch och middag försöker vi synka med våran lunch och middag så vi äter tillsammans. Är vi ute med vagnen eller åker bil händer det att han somnar även när det egentligen inte är sovtid men det brukar gå bra ändå.

Han känns mycket mer medveten och jag är imponerad över hur mycket han verkar "förstå". Säger vi Harry tittar han ner på golvet om han sitter i matstolen eller ser sig omkring, frågar vi om han vill ha vatten och visar nappflaskan putar han med munnen och samma sak när vi visar flaskan med d-vitamin. Tittar vi i en spegel tittar han både direkt på mig och genom min spegelbild. Får han mat på händerna stannar han upp och studerar/stoppar i munnen istället för att bara vifta vidare. Ibland känns han nästan inte som en bebis längre? Fram tills han börjar skrika och gråta över att han inte får som han vill, då känns han väldigt mycket som en bebis. Det kan bli ett himla liv vid matbordet bara för att han vill ha vatten, om vi inte hunnit ge honom flaskan inom typ 2 sekunder kan han bli hysterisk. Han dricker fortfarande inte själv utan vi måste tilta flaskan åt honom, annars suger han bara i sig luft. Han har även hittat otroligt gälla toner som gör en halvt döv och jag skulle inte bli förvånad om han kan spräcka glas med vissa av sina skrik, huuua vad dom skär!

Prutta med munnen, suga in kinderna och göra grimarser är fortfarande en favoritsysselsättning. Favoritlåtarna är Råttan Max och Gyllene tiders Sommartider. Sladdar och snören är fortfarande superintressanta. Bilresorna till och från Östersund sista månaden har gått jättebra trots att han varit vaken mycket mer och någorlunda följt de vanlig sovrutinerna. Han har lite skorv kvar vilket även gör att han ser lite rödhårig ut. Han har världens virvel uppe på huvudet som ser ut som en orkan på väderlekskartan. Vi ammar nästan ingenting. Blöjbytena sker numera på golvet av säkerhetsskäl då han vägrar ligga still på skötbordet utan skall sträcka sig efter allt, öppna vattenkranen, pilla i handfatets avlopp eller bara vara allmänt missnöjd och åla sig.

Sista veckorna har han varit så charmig, go och rolig att mammahjärtat svämmat över av kärlek flera gånger och det har verkligen varit kul att se vad han tar sig för! Samtidigt har vissa dagar varit oerhört påfrestande och ganska jobbiga men då har Rasmus eller andra fina människor i vår omgivning kunnat avlösa så man kan samla ny kraft.

Nu planeras det 1års-kalas och jag har fortfarande lite (väldigt) svårt att förstå att våran lilla älskling snart förgyllt våra liv i ett helt år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar